Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 38

Thread: Bänkning.

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225

    Bänkning.

    Idag så har jag varit och bänkat bilen.
    Tyvärr så blev jag besviken.
    Min 20vt gav bara 255hk.

    Min setup är följnde:

    Blueflame avgassystem
    Forge DV006
    Walbro GSS340
    Scara 73 koppling
    Ngk kallare stift
    Bränsleregulator
    EBC
    GTEC 2 chip
    https://www.ebay.co.uk/itm/FIAT-COUP...gAAMXQkl9RbWTn
    https://www.ebay.co.uk/itm/Fiat-Coup...oAAOSwiCRUfIQG
    Kabel dragen direkt från batteriet till pumpen.

    Nu blev det helt fel för att jag glömde sätta Boosten på 1.5 bar så den kördes i 1.3 bar märkte det på vägen hem, men jag tycker att det borde ha gett mer än 255hk på 1.3 bar, Har jag fel? gtec1 utan mods hade gett mig det eller?
    Märkte på vägen hem att när boosten var på 1.5 att efter att den gick upp i 5000varv så tappar den och går ner till 1.3 bar på trea och fyran medans femman hölls sig vid 1.5 för den närmade sig 5000varv men var uppe i 200 och var tvungen att sakta ner.
    Vad hade dessa 0.2 bar extra gett mig i hk?
    Lamdavärdena ändrade han inget på för att han tyckte att det såg bra ut utan när det var riktigt höga varvtal så gick den lite magert.
    Inväntar svar och åsikter för att se vad som kan vara fel för jag tror att något inte lirar som det ska.
    MVH DIMMAN

  2. #2
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Har du en graf på resultatet?
    Vart var du och bänkade?

  3. #3
    Stressfläkt åt folket ! TurboB's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Nyköping
    Posts
    1,855
    Högre växel = högre motorbelastning = högre laddtryck. Att man inte når samma maxladd på 2an som på 5an är helt naturligt.

    255 på hjulen är väl ändå rätt bra. Runt 35 hk försvinner i transmissionen vilket indikerar 290 på vevaxeln. Det är nog så mycket man kan förvänta sig av Gtec 2-chippet.
    Är det dessutom originalturbo ? så finns inga förutsättningar att komma högre.
    Insugningstemperaturen skenar och effekten sjunker när man hamnar allt för långt utanför kompressorns arbetsområde.

    Jag skulle vara ganska nöjd.
    Coupe 20VT -96 gröna glassätarbilen, Ritmo 105TC finbil, Marea 20v bruksbil, Uno Turbo -88 rejsbil, Coupe 16VT -93 trackdaybil, Lanca Delta Integrale -91, Coupe 20VT -97 blå säljobjekt, Uno Turbo -89 bliviande originalbil, X1/9 -79 projekt, 3 Alfa 155 Q4, Lanica Flavia Coupe -63.

  4. #4
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Quote Originally Posted by *DIMMAN* View Post
    Idag så har jag varit och bänkat bilen.
    Tyvärr så blev jag besviken.
    Min 20vt gav bara 255hk.
    Är det hjuleffekt eller vevaxeleffekt?

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    Hjulen 234hk så 255hk på veven då. Var hos strömmared tuning. Laddar 1.3. Tycker att det är superdåligt. Vad hade 0.2bar mer gett mig för effekt. Tycker att jag borde ha legat runt 300 på veven med 1.5bar. Känns som att något inte stämmer.

    - - - Updated - - -

    Turbon har jag länkat. Ebay...

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by TurboB View Post
    Högre växel = högre motorbelastning = högre laddtryck. Att man inte når samma maxladd på 2an som på 5an är helt naturligt.

    255 på hjulen är väl ändå rätt bra. Runt 35 hk försvinner i transmissionen vilket indikerar 290 på vevaxeln. Det är nog så mycket man kan förvänta sig av Gtec 2-chippet.
    Är det dessutom originalturbo ? så finns inga förutsättningar att komma högre.
    Insugningstemperaturen skenar och effekten sjunker när man hamnar allt för långt utanför kompressorns arbetsområde.

    Jag skulle vara ganska nöjd.
    Turbon har jag länkat. Ebay.

  6. #6
    Classic DOHC RWD Fiats per's Avatar
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Goteborg, Svezia
    Posts
    17,509
    Med originalsize på turbon verkar det rätt skapligt ja.
    Vet absolut noll om just din hybridvariant men är den bättre än original borde det gå att putsa på tändkurvor och soppamängd i en mappning och kanske nå 20hk till.
    Jag skulle skippa Gtec2 chippet och köra en ”remote mapping” med FC Performance, om du har en bra ”bänk” som ger all input som lambda, temp o ladd. Behöver inte bli så dyrt, jag vetalade inte många tusen för 3 versioner av hans chip. 3e var riktigt bra.
    Last edited by per; 19th September 2018 at 14:15.

  7. #7
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    Quote Originally Posted by per View Post
    Med originalsize på turbon verkar det rätt skapligt ja.
    Vet absolut noll om just din hybridvariant men är den bättre än original borde det gå att putsa på tändkurvor och soppamängd i en mappning och kanske nå 20hk till.
    Jag skulle skippa Gtec2 chippet och köra en ”remote mapping” med FC Performance, om du har en bra ”bänk” som ger all input som lambda, temp o ladd. Behöver inte bli så dyrt, jag vetalade inte många tusen för 3 versioner av hans chip. 3e var riktigt bra.
    Fc Performance visst men ett gtec chip1 ger 25-30 hästar på 1.2bar. Jag hade 1.3 bar plus allt annat ovan och det gav samma resultat som ett gtec1 chip. Tror fortfarande att det är något som inte stämmer riktigt.

  8. #8
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Fick du inte med en graf från bänkningen?

    Jag känner han som har Strömmared tuning. Man brukar få med en graf som visar hk, Nm, laddtryck och lambda. Sen kan han mäta temperaturer om man bara säger till i förväg, så han hinner fixa med givare m.m..

  9. #9
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Quote Originally Posted by *DIMMAN* View Post
    Fc Performance visst men ett gtec chip1 ger 25-30 hästar på 1.2bar. Jag hade 1.3 bar plus allt annat ovan och det gav samma resultat som ett gtec1 chip. Tror fortfarande att det är något som inte stämmer riktigt.
    Lugna dig med FC Performance chip. Du behöver kolla vad som är fel med denna setup.

  10. #10
    Classic DOHC RWD Fiats per's Avatar
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Goteborg, Svezia
    Posts
    17,509
    Vad jag menade är att man svårligen får en bra setup utan att kunna justera ladd, tändkurva och lambda i chippet. Det går säkert att få allt BÄTTRE med grejerna du har nu. Framförallt undrar jag över soppamängden och temp efter IC?

    Quote Originally Posted by *DIMMAN* View Post
    Fc Performance visst men ett gtec chip1 ger 25-30 hästar på 1.2bar. Jag hade 1.3 bar plus allt annat ovan och det gav samma resultat som ett gtec1 chip. Tror fortfarande att det är något som inte stämmer riktigt.
    Jo fast kopplingen, stiften, pumpen eller nåt annat på din lista ger dig ju inte mer effekt i sig. Det är bara bättre turbo och IC som hjälper där. Snarare är risken större att du får lägre effekt av att ha bytt pump o regulator om de inte ger exakt rätt blandning utan antingen för lite eller mycket soppa.
    Last edited by per; 20th September 2018 at 13:30.

  11. #11
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    Name:  fiat.jpg
Views: 156
Size:  247.3 KB

  12. #12
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Quote Originally Posted by *DIMMAN* View Post
    Name:  fiat.jpg
Views: 156
Size:  247.3 KB
    Köpte du en komplett turbo eller bara mittendelen? Om du bara köpte mittendelen, vem satte ihop turbon åt dig?
    Fick du någon uppgift på vad turbon skulle klara (max effekt) med den nya mittendelen?

    Med Gtec1 bör man hamna på 250-260 hk utan några ändringar på motorn eller insug/avgassidan.

    Gtec2 ska ge några fler hästar än Gtec1, då Graham L, justerade tändkurvan. Det är dock några som fått dåliga resultat av Gtec2. Ofta är det lambdavärdet som blivit knassigt och motorn går på tok för fett/snålt. Vad gäller din lambdakurva, så tycker jag att motorn går aningens snålt på låg- och mellanregistret. Har du ett Gtec1 chip att testa?

    Vilken bränsleregulator har du monterat?

    Jag har lyckats få 277 hk med Gtec2, originalturbo och diverse modifieringar.

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    https://www.hybridturbos.com/md370-s...upe-20v-turbo/
    454154-0001 heter snurran. Min bilmekaniker bytte den.utan hus som bilden från ebay.
    Malpassi progresiv 1.1.2 med klocka på.

  14. #14
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Här finns det hopp om ett bra resultat

    Estimated Power Output: 275-300 bhp*

    *Please Note: Our hybrid turbochargers require exact engine management settings and/or supporting modifications to achieve these horsepower figures. If you wish to discuss this with a member of our technical team before purchasing, please feel free to call us.

    Har du kollat så att det inte är läckage på trycksidan (mellan turbo utgång på kompressor till cylinderhuvudet på motorn)?

    Vilken EBC har du?

    Är Malpassin justerbar?

    Har du ett Gtec1 chip att testa?

  15. #15
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    Denna har jag: https://www.ebay.com/itm/HDi-TURBO-E...9ZuMna&vxp=mtr
    Malpassin är justerbar ja.
    Har gtec 1 chip men tänker inte testa det och ge pengar för bänkning med det när det ska vara sämre än gtec 2.

  16. #16
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Quote Originally Posted by *DIMMAN* View Post
    Denna har jag: https://www.ebay.com/itm/HDi-TURBO-E...9ZuMna&vxp=mtr
    Malpassin är justerbar ja.
    Har gtec 1 chip men tänker inte testa det och ge pengar för bänkning med det när det ska vara sämre än gtec 2.
    Gtec1 och Gtec2 är två mappar till motorn. För Gtec2 har Graham modifierat tändningen så den är lite aggressivare. Men bränslemappen är orörd. Ditt Gtec1 kan ha en bränslemapp som är bättre för din motor och dina modifieringar. Bara för att det står en tvåa efter betyder inte det per automatik att mappen är bättre.

    Man åker och bänkar för att kontrollera bränsleförhållandet (lambdavärdet). Det är detta som är det viktiga! Får man inte till bränslet så spelar det ingen roll hur mycket man fixar med tändningen. Motorn kommer ändå gå sönder om den inte får rätt mängd sås.

    Så när du var och bänkade så skulle du efter första repan ha satt i Gtec1 och kört en gång till. Sen skulle ni jämfört körning 1 och 2 och tagit den mappen som ser bäst ut och fortsatt med den.

    Det jag har fått veta är att man skall ligga runt 0.8-0.82 i lambda vid WOT. 0.8-0.82 motsvarar 11.76-12.05 i AFR (Air Fuel Ratio). 0.85 funkar men det är på gränsen för vad som är bra.

    Här är din körning. Jag har lagt in gränsen för lambda 1 (=100) och 0.9 (=90). Lambda 0.8 (=80) finns redan på y-axeln.

    Name:  lambda Dimman 3200 4000.jpg
Views: 132
Size:  41.4 KB

    Titta på 3200 och 4000 varv/min (dem rosa linjerna).

    Nu vet inte vi hur det är med laddtrycket, utan vi får kolla på vridmomentet, för att få en uppfattning om hur laddtrycket ökar. Vid 3200 rpm så räknar jag med att du har ett laddtryck som är strax under 1 bar. Vid 4000 rpm så borde du ligga över 1 bar. Maxladd brukar ligga när vridmomentstoppen, så 1.3 bar vid 4800 rpm. Som du ser så får inte motorn tillräckligt med soppa i intervallet 3200-4000. Du bör ligga vid 0.8. Det är först vid 5600 rpm som lambda värdet hamnar nära 0.8. Vid maxvarv så ligger du strax under 0.8.

    Så vad gör man nu då? Jo det fina är att du har en justerbar bränsletrycksregulator (BTR). Det man gör är att man skruvar på den så att motorn får med soppa. Sen kör man en repa och kollar värdena. När jag ställde in min BTR så körde vi tre repor. Först på den tredje repan var vi nöjda. Jag jämförde resultatet från körning 1 och 3 och blev mäkta förvånad. Vi hade lyckats öka antalet hk bara genom att få till ett hyffsat bra lambdavärde. Du kan läsa om detta i min projekttråd.

  17. #17
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    Tack för det utförliga svaret. Men när han säger att han är nöjd med lamdan vad kan jag säga som inte kan nåt sånt det är ju han som ska veta sånt inte jag. Jag sa att jag inte var nöjd och borde ha fått iallafall runt 280hk. Men han sa att thats it. Nu vet jag inte vad 0.2 bar mer hade gett mig för 1.5bar ska väl motorn klara utan problem eller att den tar nån skada. Men fortfarande 1.3 bar borde ha gett mer.

  18. #18
    Power Junkie Freddan72's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Göteborg
    Posts
    7,085
    Jag tycker du skall skicka ditt resultat till Maxx Tuning i Vrigstad och fråga dem. http://www.maxxtuning.se/kontakt/

    Får en känsla av att han som har Strömmared tuning inte vet vad han pratar om.

  19. #19
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    A-torp
    Posts
    225
    Var hos min bilmek idag.
    Vi testade avgasvärdena på bilen och alla var helt åt helvetes fel.
    Bilen kommer absolut inte att gå igenom bilbesiktningen nästa vår.
    HC värdet pendlade mellan 0.9-0.93 och allt annat var fel.
    Kan det ha med gtec 2 chippet att göra?
    Vi ska sätta dit gtec 1 chippet och testa värdena igen nu i veckan för att se om de återgår till det normala.
    Bilen gick igenom felfritt i våras.

  20. #20
    Registered User Fuel's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Stockholm
    Posts
    804
    Kolla efter läckor på avgassidan. Grenrör/turbo, turbo/downpipe
    3" DP, 100 cellers kat, FMIC, X-rör á la scaravelli, DV006, 0.64 Stage 3 T3/T04E trim 50 360 graders axiallager, bearbetad topp

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •