Announcement

Collapse
No announcement yet.

TurboB´s lilla röda - Uno Turbo i.e. 88

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • TurboB´s lilla röda - Uno Turbo i.e. 88

  Har ju blivit nerlurad i FIAT-träsket av Stooges, och efter en tur till Purgatorio (Läs: Bilprovningen) idag så tyckte jag att det var hög tid att starta en projekt tråd.

  Besöket på Bilprovningen var verkligen en helvetestur. Olyckliga omständigheter, som grundlades under natten, gör att jag missar frukost. Efter att ha utmanat min FIATs väghållning på regnblöta gator i morgontrafik, kommer jag ändå fram med några minuter till godo. Väl framme knappar jag in registreringsnumret och maskinen upplyser mig om att jag befinner mig på fel station...

  En stresstur senare, som först gick åt fel hål på motorvägen, lyckas jag hitta fram till rätt ställe. Är inte mycket försenad, så de lyckas fixa in mig på en ny tid. Sätter mig i bilen i och väntar på min tur. Plockar fram ägg-och-bacon-mackan, som min omtänksamma hustru skickat med. Livet börjar kännas aningen bättre. Skylten på väggen upplyser mig om att jag ska koppla ihop alla bilbälten och plocka fram varningstriangeln. Lydig och välartig som jag är fixar jag det under tiden som jag väntar och smaskar i mig det sista av mackan.

  Det blir min tur och jag kör in. Det är ungefär nu som allting går åt helvete. Det första som händer är att kontrollanten börjar gorma på att jag inte plockat fram triangeln, när jag jag upplyser honom om att den faktiskt ligger i framsätet blir han fly förbannad. Off to a bad start!

  Ingenting är bra, och när han letar rost med hammaren går han på så hårt att han skulle kunna slå hål på pansarplåt. Rostlagningen och ett kilo underredesmassa i helgen gör ändå sitt jobb och han lyckas inte hitta något att anmärka på. När han ska köra iväg med bilen får ha inte in växeln ordentligt utan står och gnager i flera sekunder innan han bestämmer sig för att trycka ner kopplingen och göra ett nytt försök. Andra försöket låter precis lika illa och länge som det första. Imponerad av att det ändå finns några kugg kvar i lådan kommer han iväg på tredje försöket...

  Besiktnings protokollet blir som följer:
  1. Parkeringsbroms bromsverkan, otillräcklig
  2. Skyltlykta, ur funktion
  3. Kontrolllampa helljus ur funktion

  Har ni några tips på hur jag enklast åtgärdar detta, så att jag kan få njuta av min Uno i sommar, så tas de tacksamt emot.

 • #2
  Det handlar nog bara om avundsjuka...han kör väl en skitkul Micra eller nått och det skulle du straffas för...
  captainmorgan

  Comment


  • #3
   Tack! Det var precis det jag ville höra...

   Comment


   • #4
    Esch, upp me hakan! Det var väl bra gjort av en 23 år gammal miniräser!

    1. Jag utgår från att det är skivor bak med handbromsen i oken. Problemen med dem brukar oftast vara att det kärvar vid armen som rör sig på oket när man drar i handbromsen. Ta av handbromswiren från armen, spruta på rostlösare på armen och motionera den med hjälp av en polygrip. Till sist går den lätt och fjädrar tillbaka av sig själv.

    2. Most likely lampbyte, står nog i instruktionsboken hur man gör.

    3. Också lampbyte. Hoppas någon kan tala om hur instrumenthuset sitter, det är inte skoj att ha sönder grejer bara för att man inte hittar alla skruvar. När du ändå gjort jobbet att lossa instrumenthuset kan det vara idé att byta samtliga lampor.
    Renault Laguna II 1,9 dci kombi -02
    Fiat Marea Weekend 1,6 -97

    Comment


    • #5
     Ska ta och konsultera Haynes och se vad han har att säga. Lampbyte bakom instrumentpanelen såg lite halvbökigt ut.

     Nej, det var egentligen inga farliga anmärkningar. Kändes mest som "onödiga" småsaker. Det dåliga bemötandet och den övrigt lite tunga morgonen fick allt att verka några resor värre...

     Nu är det helg i alla fall!

     Comment


     • #6
      Byt Besiktingsstation för efterkontrollen så sliper du stöta på samma sura typ. Kanske träffar någon som uppskattar en trevlig Italiensk racer...
      Fiat Punto Easy 1.2 -13
      Alfa Romeo Giulia Super 2.0T -17

      Comment


      • #7
       Bygg om din Uno till en tysk kvalitetsbil, så kommer nästa besiktning gå galant (se länk)

       http://www.teknikensvarld.se/styling...i-a3/index.xml

       Comment


       • #8
        Haha.. Vad skribenten inte berörde här var att ägaren kanske tyckte att mekaniken i hans Audi A3 var så undermålig att han byggde om innanmätet (från en Uno T)..?
        Jaa..? Just det!


        Kul Marty att du kommit igång! Fler bilder på åket?
        Argenta 120ie -85
        Alfa 75 3.0V6 -90
        BMW Z4M Coupe -06
        BMW 118dM -10
        Coupe 20VT -98 RIP
        125 Special -72 RIP

        Comment


        • #9
         Tänker nog försöka hålla den lite mer original än den polska Audin. Undrar om uttrycket polsk Audi kommer att få lika stort genomslag som polsk riksdag?

         Comment


         • #10
          Idag har jag ägnat en avsevärd tid och tankemöda åt att släcka tvåor i besiktningsprotokollet på min röda Uno Turbo. Släcka tvåor innebär i det här fallet att lyckas tända ett antal lampor.

          Skyltbelysningen bak var inget större problem. Bytte till en lampa med rätt watt, så lyste den som den skulle...

          Nu till den svåra nöten att knäcka... Kontrollampan till helljuset på instrumentpanelen. Först så avlägsnade vi (Nej, jag brukar inte majestätiskt pronomen. Jag fick hjälp av en kompis.) kåpan till instrumentpanelen. Gammal spröd plast och snäpplås är alltid en nervpirrande kombination, men vi fick loss den utan att bryta sönder något. Sen såg vi alla lampor på baksidan. De är inte märkta på något sätt, så det går inte på något enkelt sätt att lista ut vilken lampa som lyser var på instrumentpanelen...

          Vi började med att ta bort några lampor på måfå för att försöka lista ut om det fanns något enkelt system. Nästan oberoende på hur man definierar "enkelt system", så kan jag säga att det inte fanns något. I alla fall lyckades vi inte lista ut det.

          Istället plockade vi bort samtliga lampor. Med hjälp av en liten diodlampa kunde vi sedan lysa in i de olika hålen och få en karta över vilket hål som hörde till vilken kontrollampa. Kommer lägga upp kartan när den är renskriven för framtida referens.

          Vår enkla förhoppning var att kontrollampan till helljuset var trasigt och att vi bara skulle kunna byta ut den. Tyvärr, vi testade igenom samtliga lampor och alla fungerade...

          Tillbaka till ritbordet eller snarare Haynes manual. Har kikat igenom samtliga kopplingsscheman och funnit den skyldige: 06305 även kallad Main beam headlamps warning light.

          Man kan lära sig mycket av att läsa kopplingsscheman bland annat så har jag lärt mig en massa färger på italienska. Första bokstaven passar in på färgkodningen på kablarna: vit - (B)ianco, gul - (G)iallo, brun - (M)arrone, men kan någon förklara varför ljusblå är (A), orange är (C) och blå är (L)...

          Nåväl, genom att titta på Diagram 25 har jag listat ut att från helljusspaken som sitter fast på 04022 Steering column switch unit, går en CB dvs orange-vit kabel till 10500 Controll Fusebox, från denna går det sedan en GV gul-grön kabel till kontrollampan.

          Imorgon eller rättare sagt senare idag, så kommer jag att se om jag kan identifiera dessa kablar fysiskt i bilen och om det går att leda någon ström genom dem...

          Comment


          • #11
           Det där med kablar och färger blir man ALDRIG riktigt klok på.

           Ligger den ljusblå med konstant ström så skulle det vara (A) Alimentazione eller power på engelska.

           Övriga två får du klura ut själv
           Turbo é livet

           Torx måste vara djävulens påfund...

           Comment


           • #12
            Bra tips tack.

            Höll på och fipplade rättså mycket med lamporna på baksidan. Tog bort alla, satte tillbaka alla och bytte plats på några, så jag har nog nött lite på kontaktytorna. Det finns en del vassa kanter där bak, så mina händer ser ut som om jag gått i närkamp med ett gäng strykarkatter...

            Ska också kolla stiften på kontakten som ansluter kablarna till instrumentpanelen.

            Comment


            • #13
             Om du tröttnar så har jag några instrumentpaneler liggande som är felfria.
             Coupe 20VT -96 gröna glassätarbilen snart till salu, Ritmo 105TC finbil, Marea 20v bruksbil, Uno Turbo -88 rejsbil, Coupe 16VT -94 röd trackday cruiser, Lanca Delta Integrale -91, Coupe 20VT -97 multifärgad clownbil, Uno Turbo -89 bliviande originalbil, X1/9 -79 projekt, 3 Alfa 155 Q4, Lanica Flavia Coupe -63.

             Comment


             • #14
              Det är mycket möjligt att jag läst kopplingsdiagramen fel, men trots idogt letande lyckas jag inte identifiera de olika färgkodade kablarna... Jag kan hitta den orange-vita som går från manöverspaken till helljuset ner till kopplingsdosan med säkringarna, men riktigt vart den tar vägen och vilken som kommer därifrån är fortfarande ett mysterium.

              Har hur som helst gått över alla kontakter på instrumentpanelen med smärgelduk, så därborde det inte vara någon glappkontakt.

              Eftersom jag inte lyckas tolka kopplingsdiagramen och lista ut vad de olika kablarna som kommer in i instrumentpanelen gör, så gjorde jag ett försök med lite reverse-engineering.

              Jag mätte spänningen mellan de olika kablarna och deras ingångar till instrumentpanelen när jag tände och släckte olika lampor, och lyckades identifiera vad några kablar gör. Tyvärr hittade jag inte kontrollampan till helljuset. Efter lite funderande och så tror jag att det beror på att det är en lite mer komplicerad krets som beror på flera kablar som går in och ut ur panelen.

              Efter några timmars letande känns det fortfarande inte som om jag kommit så mycket närmare en lösning, men jag är forskare så att lägga några månaders arbete på något som inte leder någonvart är vardagsmat. Tyvärr gällde det här dyrbar fritid och inte arbetstid som man får betalt för...

              Comment


              • #15
               Det var ett tag sen jag grävde i Unons elhärva bakom instrumentpanelen men det är ingen barnleka att lista ut vart kablarna går. Som du mycket riktigt konstaterat så går det in och ut i säkringsbox, manöverpanel och instrumentering. Om du bor i närheten av Stockholm - Nyköping så kan du få låna en instrumentpanel och prova.

               Om jag hinner ska jag kolla schemat men helljuset fungerar alltså, även ljustutan men den blå lampan i intrumentpanelen lyser inte?!
               Jag tror inte det är fel på lampan utan glapp/oxid nånstans på vägen eller i manöverswitchen.
               Last edited by TurboB; 5 June 2011, 13:28.
               Coupe 20VT -96 gröna glassätarbilen snart till salu, Ritmo 105TC finbil, Marea 20v bruksbil, Uno Turbo -88 rejsbil, Coupe 16VT -94 röd trackday cruiser, Lanca Delta Integrale -91, Coupe 20VT -97 multifärgad clownbil, Uno Turbo -89 bliviande originalbil, X1/9 -79 projekt, 3 Alfa 155 Q4, Lanica Flavia Coupe -63.

               Comment

               Working...
               X